Wat doet Corona met talent?

Talent hebben is niet genoeg om talentvol te zijn.
Je moet daarnaast bereid zijn er tijd in te stoppen,
veel tijd, én door te zetten als het tegenzit.

 

Nu ik dit schrijf is Nederland gebonden aan strenge maatregelen. Ook voor het Open Podium Talentenloods was dit een streep door de rekening. Een programma vol talentvolle jeugd, meer geïnteresseerde bezoekers dan we konden plaatsen. De beschikbare plaatsen in Theater Ludens moesten zelfs eerlijk verdeeld worden, de programma’s lagen klaar.
Eén dag ervoor, donderdag 12 maart: alles moest worden afgeblazen. Een belronde volgde met deelnemers en organisaties, veel begrip en een oorverdovende stilte. Het Open Podium op Vrijdag de 13e ging niet door. Hoeveel grapjes hadden we van te voren erover gemaakt? Waar we niet in geloofden was deze keer werkelijk een ongeluksdag geworden.
Stoppen of doorzetten.? Daar was maar één antwoord op mogelijk. Talentenloods gaat over talentontwikkeling. Doorzetten is een essentieel onderdeel om verder te kunnen komen. Niet linksom dan rechtsom. Mijn voorstel om het Open Podium Talentenloods voor de jeugd digitaal door te zetten werd dan ook positief ontvangen. De jonge deelnemers (tot 12 jaar) die vrijdag 13 maart zouden optreden, zijn gevraagd om filmpjes aan te leveren. Daarnaast hebben we een extra digitaal Open Podium uitgezet, zodat ook andere jongeren filmpjes kunnen aanleveren. De filmpjes worden op het Youtubekanaal van Talentenloods geplaatst, waarvan enkele inzendingen openbaar zijn om deelname te stimuleren. Vervolgens zal de jury het digitaal bekijken en hieruit Two Talents kiezen voor de Slotbijeenkomst die verschoven is naar zondag 1 november. Waarschijnlijk met beperkt publiek, misschien met een livestream. In ieder geval gaan we mooie opnames maken en uitzenden via de lokale omroep.

Door het openen van de deur naar de digitale wereld en het stimuleren van jeugd om filmpjes te maken werd juf HEKS in mij wakker. Al die wijze lessen die ik in de loop van de jaren verzameld had over over talent, gezondheid en tot slot over juf HEKS, wilden er perse uit. Voor kinderen en iedereen die nieuwsgierig is. Ik stelde mijzelf voor de uitdaging van 2 t/m 28 april tijdens schooldagen iedere dag een filmpje te maken: live te gaan met Facebook met een korte les van zo’n vijf minuten. Maar vervolgens kwam ik erachter dat je met Facebook tenminste 20 minuten live in beeld moet blijven. En dat een les maken mij zo’n zes uur per dag kostte inclusief een liedje. Zou ik doorgaan of stoppen? Er waren inmiddels kleine en grote mensen die ik er blij mee maakte, er waren mensen die mij aanmoedigden door te gaan, ik kreeg zelf wijze lessen hoe ik de filmpjes kon verbeteren én hoe kan ik jeugd stimuleren om door te zetten als ik zelf afhaak? Dus ging ik door, maar besloot wel na negen lessen live om terug te gaan naar korte lessen van vijf minuten en die van te voren op te nemen. Dan kon ik opnames maken op verschillende plekjes van de Ruïne van Brederode, waar ik beheerder ben samen met mijn partner Rob Kortekaas. Zo kon ik gelijk de Ruïne op een leuke manier onder de aandacht brengen. Vervolgens was het wel nodig om een videobewerkings-programma te gebruiken. Het programma iMovie op m’n iPad ging me makkelijker af dan ik dacht… want alles wat niet lukt kun je ook aan Google vragen. Het is gelukt! De 18 lessen zijn inmiddels klaar.
En de allerlaatste les van juf HEKS?
Houd vol, zet door, leer van alles wat je onderweg tegenkomt en je zult er sterker uitkomen!

Hoe zet jij door met je talent?

Kijk voor alle 18 lessen van juf HEKS op de website van Juffrouw HEndriKS

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0